6. toukokuuta 2007

kipukynnyksen rajoilla

Mukavat asiat ensin. Kiitos kaikille kommenteista!! Olin jo alunalkaen tosi tyytyväinen neuleeseen, mutta kummasti ilo kasvoi kommentteja lukiessa. Joku ymmärtää ja osaa arvostaa :)

Tämä postaus on täynnä tylsää teoriaa (ja rutinaa). Sorppa :P Nämä jutut on vaan pakko laittaa itselle muistiin ja jospa näistä olisi jollekkin jopa apua. Jatkojalostusideoita otetaan vastaan mieluusti koska oon taistellut tämän asian kanssa tänä viikonloppuna ihan tuskanhikeen asti.

Asiaan. Mulla on puikoilla Knittyn Clessidrat. Kakkosen puikot, Onlinen Supersocke ja minä. Siinä mennään hyvin lähellä kipukynnystä..


Kolmas yritys menossa ja nyt ei enää tarvitse purkaa. Tai voisi jos jaksaisi, sileä neuleosuus ei miellytä silmää vieläkään. Lörpöttää ja hörnöttää, silmukat siis. Mutta olisittepa nähneet sen ensimmäisen version! Palmikot pullersi ja kiristi milloin mistäkin, eri pintojen vaihtokohdat retkotti ja vaikka mitä. Mun sisäinen neurootikkoni ei voinut muuta kuin purkaa.

Muutoksia Knittyn ohjeeseen:
-Resori neulottu 1 o 1 n kiertäen, ohjeessa 2 o 2 n.

-Helmineuleosuuden alussa ja lopussa oleva oikea silmukka neulotaan kiertäen oikein.

-Sileän neuleosuuden ensimmäinen oikea silmukka neulotaan kiertäen oikein ja sileän päätyttyä ensimmäinen nurja silmukka neulotaan myös kiertäen.

-Tiimalasipalmikot neulotaan käyttämällä kierrettyjä silmukoita "tarpeen vaatiessa" (kts.kuva).


Puuuuuhuuuh. No olenpa ainakin oppinut tekemään palmikot ilman apupuikkoa. Tämäkin luonnollisesti hidasta ja vaikeaa, pudotettuja silmukoita on kiva metsästää puikoille kun lanka säikeistyy ja karvaa.

Ini ini. Vali vali. Miksi sitten neulon jos on niin vaikeaa? Noku haasteet on kivoja. Ja kirjoneule tuntui aluksi ihan yhtä vaikealta, nyt sujuu vaikka silmät kiinni. Siksi.

Vielä yksi onkkelma. Miten ihmeessä sileän neuleen saa tasaiseksi? Onko siihen joku jippo? Vai oppiiko sen vaan joskus jos oppii? Ja ei, en hommaa neulekonetta, kyllä se pitäisi oppia käsin kun mummikin osaa. Neulehameen näky on tällä hetkellä aika karmea, toivottavasti höyrytys auttaa..


Helmapitsi pitäisi suunnitella. Se mukavin osuus :)

21 kommenttia:

laura koo kirjoitti...

Reilusti suositusta pienemmät puikot ja höyryrauta. Tosin kun noi sun langat on tuollaista masokismipaksuutta, ni puikkokokoa on hankala enää pienentää :)

Kuvissasi on taas ihana värimualima ja tunnelma. Varsinnii Clessidran alku on herkullisen näköinen ja hamosestakin taitaa tulla aikas ihana.

Tiina kirjoitti...

Niinpä, neulomisessakin on kiva oppia uusia tapoja. Etköhän nämäkin saa valmiiksi sellaisiksi että olet itse tyytyväinen neulejälkeesi. Sileään neuleeseen ei minun mielestäni auta muu kuin aika ja neulominen. Sitä vaan jotenkin oppii pitämään langan oikealla kireydellä.

Maartsi kirjoitti...

Kyllä haasteita pitää olla! Olen huomannut, että joillakin langoilla tulee epätasaista jälkeä, vaikka mikä tekisi. Pienemmät puikot kyllä yleensä auttavat, jos sisua riittää tuhertamiseen.

Jaana kirjoitti...

Uih, tuota hametta odottelen innolla. Se voi olla se ratkaiseva potku, että itelläkii hame karkais puikoille...
Mä en osaa auttaa tohon epätasasuusonkelmaan, itte painin saman ilmiön kanssa.

pohjis kirjoitti...

kiitos vinkeistä! ;) Onko tuohon resorin muutokseen joku "henkilökohtainen" syy, vai onko ohjeessa vaan virhe? :)

Miten mie aina osaan kysyy tää kysymykset niin mahollisimman epäselvästi.... ;/

Snore kirjoitti...

Clessidran kantapää kannattaa muuten tehdä ihan millä tahansa muulla tavalla paitsi sillä ohjeessa olevalla helmineuleella... Tulee kaaarmean näköinen. Kokeiltu ja purettu!

Hansu kirjoitti...

Haa, mullakin on alotettuna Clessidrat, mutta mikä emämoka aloitin koklaamaan Nallella! Voi itku, mikä karhee lanka ja paksua... Kävin ostaan Steppiä ja siitä alan vääntää niitä piakkoin. Voipi olla, että teen myös 1o 1n- joustimen normin sijaan. Oli niin paksu ja lörpättävä...

Jonna kirjoitti...

Kiva saada vinkkejä Clessidroihin, haaveilen tekeväni ne myös :) Tuo vaaleanpunainen sukkalanka on superihanan näköistä! Pakko ehkä saada sitäkin :D

Pikku- Kettu kirjoitti...

Kaunista sukkaahan sieltä pukkaa. Eikä nuo epätasaisuudet kuvasta kovin hyvin välity. :)

Sileä neule tulee kai sitten aikanaan, ja käytössähän neuleet aina tasaantuu. Itse neulon vähän liiankin tiukkaa neuletta ja tasaista jälkeä tulee, mutta joskus sitä mieluummin ottaisi sen epätasaisemman jäljen ja terveet ranteet. :/

Jatta kirjoitti...

laura koo: Jeps, tää puikkokoko 2,0 taitaa olla mun uus perversio. Kotiväen kanssa ei 1,5 olis ollu liioittelua mut meni jo!

Olisko se värimuailma vaan "meidän" ihana värimuailma ku munkin mielestä on niin ihkudaa :D

tiina: Jep, kiitos lohdutuksesta. Oon yrittäny pitää lankaa eri tavoin, mutta tää tasaisuus on juur se ongelma. Siis sama kireys. Pitäiskö kehittää joku lankajarru..

maartsi: Puikkokoon pienennys on kyllä hyvä keino. Clessidrat tosin on jo nyt aikamoista peltineuletta..

jaana: Koeta malttaa odotella vähän :) Tänään taas edistytään, ei sukkia pysty neulomaan kun Suomi ja Ruotsi pelaa jääkiekkoa. Tuo aivoton sileä sopii siihen oikein mainiosti.. Jaa, siksiköhän mulla tulee nin epätasaista jälkeä :D

pohjis: muytin sen resorin koska minusta se lörpötti ja oli ruma :P Tämä kierretty 1o1n-resori on verrattoman kaunis siihen verrattuna. Sukkagurut Eunny ja Cookie A käyttävät sitä vallan omissa malleissaan.

snore: Joo, kiitti! Oon katsellut samaa Clessidrojen KAL-blogissa ja ajattelinkin tuota. Mut nyt tuli varmuus :)

hansu: Jei, kohtalotoveri! Joo, kannattaa melkein vaihtaa se resori. Seuraan sun projektia mielenkiinnolla!

jonna: No kiva jos jollekkin on apua! Toi lanka on kyllä herrrrkullista..

pikku-kettu: No ei sukassa enää ole oikeastaan muuta parjattavaa kuin sileä kohta. Muuten olen ihan tyytyväinen :)
Enköhän minä opi vielä, jos sais edes puoliksi niin nätit sukat kun ne sinun uusimmat. Oih..

Jenni kirjoitti...

Mullakin on clessidrat puikoilla. Teen regia silkistä 2,5 puikoilla ja 1o1n -joustimella (sopii paljon paremmin malliin). Muutoin olen tyytynyt malliin enkä ole jaksanut tehdä muutoksia. Itse olen tolla lanka/puikkovalinnalla onnistunut saamaan sileää jälkeä. Jos sileää ei synny, niin jossain vaiheessa kannattaa oman mielenterveyden takia pistää vika langan piikkiin.:) Sun sukat näyttää kyllä tossa kuvassa oikein kauniilta ja tasaisilta.

Karoliina kirjoitti...

Melko tasaista sileää neuletta olen saanut aikaiseksi neulomalla tiukkaa neulosta. Teen aina tosi tiukkaa, joten joudun yleensä tekemään suuremmilla puikoilla kuin suositetaan. Myös viimeistelyssä saa pintaa tasoitettua. Höyryrauta on hyvä apuväline.

Kamicha kirjoitti...

Kevyt pesu ja lempeä pingotus tasoittaa neuleen kuin neuleen, toimii minusta paremmin kuin höyryrauta.

Ja eipä nämä Jatan neuleet minun silmääni epätasaisille näytä!

Jatta kirjoitti...

jenni: Juu, näin on. Tää Supersocke ei ole mikään mullistava uusi tuttavuus, seuraavaksi kokeilen kyllä jotain muuta lankaa. Regiaa arastelen käyttökeston takia. Onko se hyvää?

karoliina: Mullakin puikot oikein narskuu, pitää yrittää tietoisesti vähän höllätä tai palmikonkierrot ei onnistu ilman rakkoja sormissa. Kultainen keskitie, missä se luuraa?

kamicha: No kiitos :) Neulepinnan sileys on mulle semmonen ikuisuusongelma, mikään ei ole tarpeeksi täydellistä. Flickrissä muuten pääsee taas zoomailemaan kuvia vähän lähempää, kyllä ne rujot möykyt sieltä näkyy ;)

maijamirjami kirjoitti...

Olen ite kans tiukanneuloja ja siinä on kyllä kädet ja puikot välillä aika lujilla. Elizabeth Zimmermann kyllä neuvoi, että löysän käsialan epätasainen neulejälki tasoittuu kyllä viimeistään parissa pesussa ja on paljon ystävällisempää ranteille. Sinne saakka on vaan niin toivotonta odotella... :)

riikka n kirjoitti...

Täälläkin Clessidrat puikoilla. Laitoin ne tosin just jäähylle, kun kaikkien pohjekavennusten jälkeen silmukoita on jäljellä kaksi liian vähän, enkä löydä virhettä mistään...

Korvasin alun resorin nirkkoreunaisella kuminauhakujalla. Ainakaan mun jaloissa polvisukat ei pysy ylhäällä pelkällä joustimella, kokeiltu on.

Sileän neuleen tasaisuus riippuu musta aika pitkälti langasta. Esim. puuvillaisesta sileästä en saa tasaista millään, kun taas villaa neuloessa siisti lopputulos on paljon helpompi saavuttaa. Pesu, käyttö ja höyrytys kyllä onneksi auttavat.

Outi kirjoitti...

Aivan ihanan väriset sukat tulossa! Mulla on kyllä vielä todella paljon opittavaa neulojana ennen kuin saan aikaiseksi jotain noin kaunista!

Jenni kirjoitti...

Neulonpa minäkin ekaa kertaa regialla. Sitä on aiva unelma neuloa, mutta eipä näytä kovin kestävältä. Sileä on jo nyt nuhjuisen näköistä. Toisaalta en omista ensimmäistäkään hametta, jota voisi käyttää sukkien kanssa, joten ehkä se ratkaisee kestävyysongelman.:)

Jatta kirjoitti...

maijamirjami: Mä oon nyt yrittäny neuloa löysemmin. Pitää vaan hokea itsellensä jotta RENTOUDU! Homma sujuu paljon nopeammin sillä lailla.. Jos sen vielä oppis :)

riikka n: Jos on kaks silmukkaa liikaa niin pistät silmät vähäksi aikaa kiinni ja kavennat ne pois. Ei se noin ohuessa neuleessa kauheasti haittaa.. (paraski puhuja, ite aina purkamassa!!)

outi: En usko että olis. Minäkin oon vuodessa kehittyny melkolailla, pitää vaan jaksaa tapella ja yrittää.

jenni: Arvasin. Se ei siis kestä mun karua käyttöä.. Voi harmi :( Mut seurailen silti sun edistymistä innolla :)

sannero kirjoitti...

Ihanan värinen Clessidran alku.

Puuh, lääh, sulla täytyy olla jokin salainen ase, kun teet niin vikkelästi toinen toistaan ihastuttavampia töitä. Tää on siis niin kade.

Hansu kirjoitti...

Tulin tänne vielä kuikkiin. Teen varmaan myös täysin erilaisen kantapään kuin ohjeessa.. Vaikutti jotenkin oudolta.