9. kesäkuuta 2013

rusetti

Ohje on valmis! Matkustan huomenaamuna ulkomaille, joten laadin tulostuskelpoisen pdf-version vasta kun kotiudun. Mikäli virheitä löytyy, niin pahoittelut, korjaukset suoritetaan heti loman jälkeen :)

Pitäkäähän kotimaa pystyssä 


lanka 
mikä tahansa lanka käy, kuvissa oleva rusetti on neulottu Novita Kotiväellä

puikot & koukku
Kotiväelle 1,5 mm sukkapuikot, 1,0 mm virkkuukoukku

tiheys
Ei oleellinen, mutta kehotan neulomaan suositusta pienemmillä puikoilla. Tiivis neulepinta takaa kauniin rusetin, joka pysyy napakasti mallissaan.

koko
Ison rusetin ohje, pienemmän mitat ja silmukkamäärät on ilmoitettu sulkeissa. Pienempään rusettiin et tarvitse rautalankaa tueksi.

muuta
Tarvitset lisäksi (sinkittyä) rautalankaa ja katkaisupihdit sekä tavalliset pihdit, mieleisiäsi koristeita halutessasi ja niiden kiinnittämiseen neulan sekä ompelulankaa, sekä rintaneulataustan.


neulominen

Luo sukkapuikolle 4 s

1. krs neulo nurin

2. krs neulo oikein

3. krs neulo nurin

4. krs Neulo ensimmäinen silmukka oikein sekä etu- että takareunoistaan (jolloin saat yhden uuden silmukan), neulo kerros muuten oikein mutta viimeinen silmukka jällen oikein etu- sekä takareunoistaan. Näin saat kaksi uutta silmukkaa kerrokselle.

Toista näitä neljää kerrosta kunnes sinulla on 32 (pieni 22) silmukkaa kerroksella.


Neulo näillä 32 (22) silmukalla sileää neuletta neuloen samalla reunimmaiset silmukat oikein kummallakin kerroksella n. 3cm (2cm). Sen jälkeen käännä oikea puoli nurjaksi, eli ala neulomaan nykyisellä nurjalla puolella oikeaa, ja oikealla nurjaa. Muista neuloa reunasilmukat aina oikein! Neulo sileää neuletta n. 35cm (30cm).


Käännä jälleen oikea puoli nurjaksi kuten edellä, ja neulo sileää neuletta n. 3cm (2cm). Aloita sitten kavennukset oikealla kerroksella seuraavasti:

1. krs Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, nosta seuraava silmukka neulomatta ja neulo ne sitten oikein yhteen takareunoistaan. Neulo koko kerros muuten sileää, mutta neulo vielä kerroksen kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Näin vähenee kaksi silmukkaa kerroksella.

2. krs neulo nurin

3. krs neulo oikein

4. krs neulo nurin

Toista näitä neljää kerrosta kunnes sinulla on enää neljä silmukkaa jäljellä. Päättele sitten silmukat ja prässää neulos hyvin silitysraudalla.

Aloita seuraavaksi neuleen kehystys rautalangalla. Aloita jommastakummasta kärjestä, jätä rautalankaan muutaman sentin mittainen ”häntä”, ja virkkaa kiinteillä silmukoilla koko neule ympäri päällystäen rautalankaa samalla virkkauksen sisälle.


Kun lähestyt aloitus/lopetuskohtaa, liitä rautalangan päät kuvassa näkyvällä tavalla. Virkkaa sitten kehystys valmiiksi ja päättele kaikki langanpäät.


Neulo lisäksi pieni suorakulmio. Tämä toimii rusetin ”keskustana”. Luo 1,5 mm sukkapuikolle 16 s (11 s), ja neulo niillä sileää neuletta n. 8 (4) cm neuloen joka kerroksella reunimmaiset silmukat oikein. Päättele silmukat, prässää neule ja huolittele se virkkaamalla ympäriinsä.


kokoaminen

Voit käyttää rusetin kasaamisessa samaa lankaa jolla sen neuloitkin, mutta itse pidän kaksin- tai kolminkertaisen ompelulangan käyttöä kaikkein miellyttävimpänä. Sormustin on myös oiva apu, varsinkin jos käytät samaa lankaa kuin neuloessasi.

Taittele rusetti muotoonsa kuvan mukaisesti. Ompele rusetin vyö kiinni takaa kuten kuvassa.


Rusetti on ompeluvaiheessa muodoton ja lytistynyt mutta älä huolestu, muotoilu tehdään vasta viimeiseksi.

Kiinnitä seuraavana rusetin mahdolliset koristeet sekä rintaneulapohja tms. takapuolelle. Vääntele rusettia vaikka solmuun helpottaaksesi koristeiden ompelua, muista että saat sen kyllä suoristeltua jälleen oikeaan malliin!

Muotoile rusettia pyöristämällä rautalankoja kaarelle sivuista sekä taivuttelemalla hännät haluamaasi muotoon.


Valmis!

Only in Finnish, but not for long! I will translate pattern and make a printable version of it after my vacation.
(kuvissa oleva mekko saatu blogin kautta, SheInside)

12 kommenttia:

suppis kirjoitti...

Hullun hyvä idea! Kiitos! :)

Lotta kirjoitti...

Aivan ihana! Rusettiharakkana on pakko laittaa ohje korvan taakse. Näitähän voisi tehdä vaikka miten monessa värissä.. :)

Jatta kirjoitti...

No ollos hyvä :D Ilo tehdä kun tykätään <3

Jatta kirjoitti...

Rusettiharakka :D Voi ihana! Ja arvaas, mulla on näitä jo aikas monta, niin ja talvella ajattelin tehdä vähän villaisempaakin versiota!

ArualMaria kirjoitti...

Aa, nerokas ohje! Kiitos tästä, täytyy pistää harkintaan.

Jepa kirjoitti...

Kiitokset tästä! Vois lähteeki ostaan Kotiväkeä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Just want to let you know... I can't wait for pattern to come..and knit my own bow. These clothes fit you so wonderful. I love this dress and already had a look at sheinside to find out something for myself. :)
Best greetings from
Silke

P.S.: Love to follow your blog even if I can only watch your sweet pics... :D

Jatta kirjoitti...

Kiva kun on mieleen :D

Jatta kirjoitti...

:D Jee! mulla haluttais tehdä jostain vähän fiinimmästä langasta seuraava <3

Jatta kirjoitti...

You are always so sweet Silke <3 <3 Kisses!!

Elämän Helmiä kirjoitti...

Iiiihna! ohje talteen ja tekoon seuraavaksi, Iso Kiitos!
-päivi-

Jatta kirjoitti...

Ole hyvä vaan, kiva jos innostuit <3