14. tammikuuta 2007

Zetor

Huivin nimi juontuu mallikuvion pinnasta, se tuo mieleeni traktorin jäljet pellolla syysäestyksen jälkeen :) Nimileikittelyn jälkeen päädyin Zetoriin, siitä tulee hauskoja lapsuusmuistoja mieleen.
Huivi on niskasta aloitettavaa mallia. Toivon että ohjeesta on iloa ja hyötyä jollekkin. Palautetta otetaan vastaan kommenttilootassa, korjausehdotukset ovat tervetulleita!


Lanka
Alpaca Drops 50 g ~180m, kuvan huiviin on käytetty yhteensä 190g ~ 680m. Huivista voi tehdä myöskin pienemmän oman makunsa mukaan tekemällä perusmallin toistoja haluamansa määrän. Langan voi myös korvata mieleisellään. Mitä ohuempaa lanka on, sitä ilmavampi huivista tulee.

Puikot ja muut tarvikkeet
Käsialan mukaan vyötteen suositusta noin koon verran suurempi. Riippuu tietenkin käsialasta, itse käytin 3,5 puikkoja (Alpacan puikkosuositus 2,5-3,5) sillä minulla on melko löysä käsiala.
Lisäksi jos olet tottunut käyttämään silmukkamerkkejä, tarvitset myös niitä.

Koko
Kuvan huivilla on kokoa 198 x 102 cm.


Työn aloitus
Aloitustapana olen käyttänyt itseäni miellyttävää Interweave Knitsin pitsihuiveista tuttua tapaa. Juttu saattaa vaikuttaa hieman kinkkiseltä, mutta se on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen ja näppärä.
Virkkaa alkulangan pätkää apuna käyttäen 4 kjs langan loppumispäätä kohden. Poimi ketjusilmukoiden alapuolen "nypyistä" kaksi silmukkaa puikolle sieltä puolelta, josta lanka juoksee kerälle. Neulo näillä kahdella silmukalla ainaoikeaa 6 krs.
Poimi neulomiesi rivien sivusta kolme silmukkaa puikolle, sekä kaksi ketjusilmukan alanyppyä. Nyt puikolla pitäisi olla yhteensä 7 silmukkaa. Neulo nämä silmukat oikein. Nyt ketjusilmukat jotka olivat vain apuna aloituksessa, voi purkaa.

Seuraavaksi neulo "niska"-mallikerran rivit 1-16. (kuva aukeaa isommaksi napsauttamalla)


Siirry seuraavaksi neulomaan "renkaan jälki"-mallikuviota haluamasi määrä. Tämä on huivin perusmallikerta ja sen toistoja säätelemällä voit määrittää huivin tulevan koon. Huomaa että perusruutu käyttäytyy hieman omituisesti neulottaessa: ensimmäisen kerran kun saat kaavion neulottua, perusruutu toistuukin jo kolme kertaa, seuraavalla viisi jne.
Jätä lankaa jäljelle hieman yli se määrä, mitä viimeisen mallikuvion toistoon kului, ennenkuin aloitat reunuksen neulomisen.


Kun huivi on mielestäsi hyvän kokoinen tai lanka osoittaa loppumisen merkkejä, neulo "reuna"-mallikuvion rivit 1-14. Viidennellätoista kerroksella päättele silmukat löysästi.


Viimeistely
Älä päättele lankoja vielä. Liota huivia vedessä (muista tarkistaa pesuohje!) n. 20 minuuttia, huuhteluaineella tai ilman. Purista huivista ylimääräiset vedet pyyhkeen avulla ja pingota se mittoihinsa mieleisellesi alustalle.
Kun huivi on kuiva, irroittele nuppineulat, päättele langanpäät ja nauti uudesta huivistasi!

51 kommenttia:

muoriska kirjoitti...

Mikä on sellainen lista joka ei lyhene??
No neulojan to-do lista.. argh.. toinen toistaan ihanampia malleja kävelee vastaan..
Huok.. kasvaispa mullekin puikot käsiin..

Tarja kirjoitti...

Sinähän aika likka oot! Tosi hieno malli ja upea lopputulos! Ota mukaan keskiviikkona, kai tuut? Ei olla vähään aikaan nähtykään...

Jatta kirjoitti...

muoriska: Joo, to-do-lista on mullakin liian pitkä.. mut toisaalta kiva kun on hommaa luvassa :)

tarja: Hemmetti, ei olla nähty ei :( Ja arvaa onko mulla keskiviikkona iltavuoro :P Voi voi.. Kiitos muuten kehuista!

särmä kirjoitti...

Se on kyllä kaunis. Kiitoksia ohjeesta. Täälläkin se menee sen loputtomantuntuisen listan jatkeeksi;)

Villasatu kirjoitti...

Tää pääsee samantien tekolistalle, se on selvä. Ja joo-o, se lista vaan pitenee tääläkin :-) Kiitos ohjeesta!

Huivi on kaunis, ihanan rauhallinen Ullaan? Ehtis hyvin seuraavaan.

Nimetön kirjoitti...

Hieno huivi malli! Tuo täytyy toteuttaa!

Vilma kirjoitti...

Ohje vaikuttaa tosi selkeältä ja mallineule mielenkiintoiselta. Tää taitaa hypätä puikoille heti kun saan edellisen huivin valmiiks. Ei sua voi tarpeeks kehua, oot sä vaan melkoinen huivimestari! :)

Kiitos ohjeesta!

Nimetön kirjoitti...

Ohjetta minäkin kehun - alku selitetty kerrankin niin, että meikäläinenkin tajuaa mistä on kyse - ja lyhyesti.Tyylikäs huivi kertakaikkiaan. Nimikin on huivin ulkonäköön todella sopiva. Onnittelut hienosta mallista sekä ohjeesta. Ehkä minunkin puikoille löytää tiensä kun pääsen ryijynteosta irti.

Nimetön kirjoitti...

Loistojuttu! Oon etsiskellyt juuri tuollaista huivimallia, jossa kulkee niskasta alas suoria linjoja eikä mitään lehtiä tms. Tämä pääsee puikoille piakkoin! Jee.

Johanna kirjoitti...

Aivan ihana! Kiitos ohjeesta!!!

Nimetön kirjoitti...

Onpa ihana huivi! Ihan pakko tuokin on tehdä jossain vaiheessa, hienoa kun julkaisit ohjeen, kiitos!

Nimetön kirjoitti...

Hieno huivi! Varmasti pääsee toteutukseen. Siro ja kaunis ja niin hieno nimikin;D

neja kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Hetihän se piti tulostaa itselle neuleohjemappiin talteen:)

katinkontti kirjoitti...

Hieno, niin kovin hieno! Mukavalla tavlla vähän erilainen, ja mainio nimi kaiken lisäksi. Mitä sitä uutta työtä metsästämään; täysipäiväiseksi neulesuunnittelijaksi vaan :-)

Jatta kirjoitti...

Voi kiitos kaikille kommenteista! Kiva nähdä jos joku toteuttaa huivin eri langasta, eri värillä ja eri kokoisena :)

villasatu: En tiiä Ullan julkaisupolitiikasta oikein mitään, miksipä ei ohjetta sinne jos heille kelpaa.. Pittää miettiä.

vilma: Voi *punastus*

titiri: Hyvä jos toi aloitus on selkeä, piti itsekkin hieman pohtia kuinka sen kirjottais selkeimmin :D

katinkontti: No höpötipöpöti, hassuja haastat.. ei uusi leipätyö vaan neuletyö ;)

KIITOS VIELÄ KAIKILLE! Kertokaas sitte jos ja kun löytyy ohjeesta hamoja.

Carita kirjoitti...

Kiitokset kovasti selkeästä ja kivasta palmikkopipan ohjeesta!

amelie kirjoitti...

Tykkään kovasti tuosta kuviosta. Siro ja selkeä. Pääsee kyllä minun suosikkihuiviohjeiden seuraan Kirin ja Enen kaveriksi.

laurar kirjoitti...

Kiitos, oot aika guru.
Tottmaar jokaisella maalaisplikalla pitää ainakin yks Zetor olla. Vaikka meillä oli kyllä valmetti :)

Terhi kirjoitti...

Onpa kaunis huivi! Ja mainio nimi, kolahtaa ainakin muhun paremmin kuin kukkakorit sun muut. :-D

Nimetön kirjoitti...

Tosi nätti malli tässä huivissa ! Täällä eräs huiviaddikti ihailee,ja haluis tehdä tollasen kanssa.
PÄIVI

Jatta kirjoitti...

carita: Kiva vaan kun ohjeelle on käyttöä :)

amelie: Aika kovaan sarjaan laitoit mut painimaan :o Kiitos kovasti!

laurakoo: Vai että guru.. eiks mun pitäis osata levitoida?! Haa haa, kuivaa aamuyöhuumoria.

terhi: Muhun kans kolahti toi nimi heti ku sen älysin, mies kyllä väitti ettei neulontayhteisö välittäis traktoreista.. saanpas lällättää sille ;)

päivi: Hei olen Jatta ja minäkin olen huiviaddikti :) Tuleekohan se raja jossain vastaan? Tarvisin ainakin vielä mustan ja petrolinvärisen huivin. Ehkä sit vois laittaa pillit pussiin tältä talvelta?

Pikku- Kettu kirjoitti...

Ohje mapitettu! :)

Aivan ihanan näköinen huivi, ja tokihan tytötkin traktoreista tykkää! Itseasiassa tiedän erään koirankin joka kantoi nimeä Zetor (veljensä on Pator).

Nimetön kirjoitti...

ihanaa taas löysin suomeksi ihanan huiviohjeen, kiitos valtavasti (=

Menee heti tulostukseen ja sitä kautta pakkosaada-listalle, kunhan pääsen maaliskuussa ostelemaan sopivaa lankaa...

Nimetön kirjoitti...

No nyt tuntuu varsin hölmöltä, kun jotenkin en saa noita renkaan jäljen reunoja mallipiirroksen jälkeen täsmäämään. Aina jossain on liikaa tai liian vähän silmukoita, vaikka kokonaiset mallikuviot kehittyvätkin kiltisti. Viisaamman vinkkejä aloittelijalle?

Jatta kirjoitti...

No voi vitsi, en kyllä tiedä missä on vika.. Neja on saanut huivin neulottua mallipiirroksen avulla ja huomasi reunuksessa yhden typon, muissa malleissa ei pitäis olla vikaa. Vaikea auttaa näin netitse :(

Juulia kirjoitti...

Joo, tämähän on ihan sitä että en osaa vielä yhtään soveltaa itse, vaan kaikki pitäisi lukea jossain paperilla. Mutta eiköhän tämä tästä. Siis se ei oikein ota mennäkseen päähän, että miten tuo renkaan jäljen molemmissa reunoissa kulkeva palanen, jossa kasvaa seuraava mallikerta, kehittyy. Missä kavennukset, missä ei.
Malli on (ja huivi tulee olemaan) niin ihana, että pitää yrittää tapella ruutupaperin kanssa, että saan sen joskus tehtyä.

Jatta kirjoitti...

No toivottavasti onnistuu! Mä oon vielä niin noviisi tuossa ohjeen kirjoittamisessa ettei ihme jos tuottaa vaikeuksia.. Tsemppiä kuiteski, kiva jos Zetor on mieleinen!!

Essex kirjoitti...

Olen tekemässä huivia ja mietinkin tuossa reunuksessa 7.riviä. Minulla nimittäin tulee ensimmäisen 2o yht. kavennuksen jälkeen 2o, eikä 3o. En tiedä mikä minulla voi siinä mättää, tosin ihan hyvin onnistuu 2o.

Mutta siis kaunis huivi ja koitan saada blogiin kuva, kunhan nuo muutamat megapitkät kerrokset on valmiit.

Jatta kirjoitti...

Joo, Neja on myös huomannut että reunuskaaviossa on virhe. Mun täytyy etsiä mikä ohjeessa mättää ja korjata juttu. Mut kiitos kuitenkin huomiosta!!

Nimetön kirjoitti...

Hei! Todella kaunis huivi!! Itseasiassa yritin tulostella noita ohjeen osia mukaani luennolle uuden lankakerän kanssa, mutta jostain syystä en saa kahta alku kuvaa auki. Muilla ongelmia? No kokeilen yliopistolla uusiksi..

Nimetön kirjoitti...

Hei!
Onnistui sitten iltapäivällä tuo tulostelu :) Vielä tämän päivän tentti ja sitten vois alkaa neuloon..

Nimetön kirjoitti...

Tämä on kaunis huivi, joten ajattelin kokeilla. Kiitos ohjeesta.

Nimetön kirjoitti...

Kiitos kauniin huivin ohjeesta.Tein huivin ja siitä tuli tosi ihana :)

Nimetön kirjoitti...

Upea huivi!
Kiitos ohjeesta. Minulla on se jo puikoilla puna-lilasta kitten mohairista. Laitan kuvan blogiini jahka se hiukka vielä edistyy tai jopa valmistuu kokonaan.

Nimetön kirjoitti...

Kiitos ihanasta huivimallista. Sulla lukee muoksissa että olet muokannut reunuksen ohjetta ja juuri 7. riviltä. Mitens tuo 7.rivin nurin kerros, eikös siinä ole yksi ylimääräinen silmukka ainakin oikeassa reunassa? Tein vähän sovellusta, silmukan lisäyksiä, mutta huivi on nyt valmis. Tein paksusta Pirtin kehräämön villalangasta, ihana pitsineulos ei ihan täysin näy, mutta aivan ihana huivi tuli! Kuva tulee nettiin ensi torstaina 6.9., käy vilkaisemassa - onnistuu se paksummallakin langalla.

Nimetön kirjoitti...

Hei, voisiko joku auttaa minua zetor-huivin neulomisessa. Aloituksen jälkeen puikolla on yhteensä 7 silmukkaa, mutta miten neulon NISKA-mallin vain 7 silmukalla, missä vaiheessa lisätään vai miten työ levenee. Onko aloitus pitkä sivu, joka on harteilla?
Kiitos etukäteen!

Nimetön kirjoitti...

Kyllitäti, huivi aloitetaan niskasta keskeltä, ohjeen molempien reunojen 2 silmukkaa muodostavat lopuksi huivin pitkän sivun, keskisilmukkarivi menee keskeltä alas kärkeen. Eli noi 7 silmukkaa menee ekalla "Niska"-kerroksella 2o, lk, 1o, lk, silmukkamerkki, keskisilmukka oikein, silmukkamerkki, lk, 1o, lk, 2o. =nyt on 11 silmukkaa puikolla.

Satu kirjoitti...

Olen tässä muutaman kerran purkanut ja tavannut ohjetta.. nyt ehkä saatoi päästä jäljille. Tein tosin oman aloituksen, kun sun neuvomasta tuli ihan myttyä. Lanka on Novitan Rose Mohair.

Satu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
lizard_knits kirjoitti...

Hello, Is this beautiful shawl pattern available in English?
Thanks, Elizabeth

Nimetön kirjoitti...

Hei

Rivillä 7.-9. on pakko olla vieläkin joku virhe, sillä riviltä 7. tulee 5 silmukkaa enenn tota pystysilmukkaa ja 9. rivillä tarvittaisiin 6. Miten tuo olisi tarkoitus tehä?

Nimetön kirjoitti...

Näköjään kaavio toimii jos jättää rivin 7. reunakavennuksen pois

Nimetön kirjoitti...

Kiitos aivan upeasta ohjeesta! Oman huivin tein teeteen Kamenasta ja siitä tuli aivan ihana. Varmasti teen vielä toisenkin erivärisenä.

Nimetön kirjoitti...

Hei, toi on aivan ihanan näköinen huivi ja itsekkin ajattelin sitä kokeilla. Ongelmana on etten ole kauheasti neulonut joten voisiko joku kerto miten käytännössä toteutetaan ohjeessa toi ssk= nosta silmukka neulomatta, nosta seuraava silmukka neulomatta ja neulo silmukat takareunoistaan yhteen. Menee mulla yli ymmärryksen. Siis viedäänkö ne sille puikolle jolla neulotaan ja neulotaan jotenkin ihmeellisesti yhteen sit sillä puikolla missä on edellisen kierroksen silmukat.

Nimetön kirjoitti...

Katso youtubesta hakusanalla slip slip knit. Siellä on hyvä ohje.

Tii kirjoitti...

Hiano huivi. Siippa on täysin ihastunut nimeen ja aiheeseen ;) Pitänee varmaankin kokeilla.

Nimetön kirjoitti...

感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人

Tiina kirjoitti...

Hieno huivi, pientä takkuilua oli alkuun, mutta kun jujusta sai kiinni, niin vauhdilla etenee :) Kiitos hyvin tehdystä ja selkeästä ohjeesta!

Heidi kirjoitti...

Ihana huivi, niin pitkään ollut to-do -listalla, ja nyt tein sen! Linkitin sinut huiviin ;) Se on ihana! Kiitos, taidan tehdä vielä yhden, itselle tällä kertaa.

Lila kirjoitti...

Minä tein Zetorin ja tulos näkyy blogissani:) Linkitin myös tänne.

Delffi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, yksi zetori löytyy blogistani.